Over Nans

Aangenaam, ik ben Nans. Nans is mijn koosnaam, voluit heet ik Nancy-Els de Jonge.

Ik houd van mensen. Van volwassenen maar zeker ook van pubers. Sinds mijn jeugd als uitermate dwarse puber heb ik een hart voor jonge mensen. Toen ik van huis wegliep merkte ik dat er vooral óver mij gepraat werd en dat er zelden naar mij geluisterd werd. Terwijl jongeren juist schreeuwen om gehoord te worden. Dat ben ik nooit vergeten, en het is altijd uitgangspunt gebleven bij alles wat ik doe. 

Ik werk vanuit vertrouwen. In pubers en hun ouders. Ouders willen immers altijd het beste voor hun kinderen. En pubers willen hun ouders niet teleurstellen. Kijk een aflevering van de TV-serie Dreamschool als je daar mogelijk aan twijfelt. Vanuit dat gegeven werk ik. Of dat nou is met pubers in mijn eigen instituut of met ouders via Nans. Vertrouwen is mijn leidraad in het leven. Omdat ik ervan overtuigd ben dat vertrouwen meer verplicht dan wantrouwen. Omdat mensen uiteindelijk allemaal snakken naar liefde, erkenning en verbinding.

In 1983 deed ik eindexamen VWO op het Haags Montessori Lyceum. Hier zag ik wat het met jonge mensen doet om les te krijgen op een school die werkt vanuit vertrouwen. Ik heb er lessen voor het leven geleerd. In 1989 deed ik eindexamen HEAO. In 1988 begon ik mijn moeder te helpen in haar huiswerkinstituut wat ik later heb overgenomen. Daar werk ik nu nog steeds. Ik ben een autodidact. Ik wilde leren in de praktijk omdat ik de theorie over jongeren vaak afstandelijk vond. Ik wilde contact maken. Er voor ze zijn. Echt hélpen. 

Ik heb ruim 30.000 uur ervaring in de begeleiding van honderden pubers en hun ouders in mijn huiswerkinstituut. Bovendien werkte ik van 1996 tot 2006 op het MBO, als docent, mentor en als teamleider. Ondertussen voedde ik onze twee inmiddels volwassen kinderen op; een ijverige dochter en een luie zoon. Van hen leerde ik verreweg het meest. Dat de praktijk weerbarstiger is dan al onze goede voornemens. Dat je als ouder nog zo het beste met je kind voor kunt hebben, maar dat je daarmee niet vanzelfsprekend het verschil maakt. Dat het niet makkelijk is om eruit te halen wat erin zit hoe overtuigd je ook bent van hun kwaliteiten. En hoe ongelooflijk frustrerend dat kan zijn. Dit besef kwam me in mijn werk goed van pas en ik nam meer en meer de rol op me om ook ouders te begeleiden. Als ouder kun je immers vaak best een steuntje in de rug gebruiken. 

In 2019 ben ik begonnen met de coachopleiding van Katelijne Vermeulen omdat menselijke relaties en de dingen waar mensen mee worstelen me fascineren en ik hier meer over wilde leren. Mijn drive is om mensen te helpen de beste versie van zichzelf te zijn, en om ouders te helpen er op de best mogelijke manier voor hun puber te zijn. 

Voor hulp aan ouders heb ik Nans in het leven geroepen. Nans is er voor ouders zodat zij er op de beste manier voor hun kind(eren) kunnen zijn. Daar mag je me ‘s nachts voor wakker maken. Altijd vanuit de praktijk. Altijd vanuit vertrouwen.

Denk je dat ik iets voor je kan doen? Ik help je graag! 

Foto III

‘Mijn drive is om mensen te helpen de beste versie van zichzelf te zijn’.