Rijkdom kent vele gezichten. Ik denk meer gezichten dan armoede. Rijkdom is betrekkelijk. Ben je rijk met veel geld op de bank? En hoeveel moet dat dan zijn? En hoe rijk ben je als je altijd bang bent om dat vele geld te verliezen zoals Joop van den Ende laatst in een TV-programma bekende? Hoe rijk kun je je voelen zonder geld op de bank?

Ik realiseerde me hoe rijk is was toen we tijdens Kerst in 2020 besmet werden met Corona en in quarantaine moesten. Gelukkig viel de besmetting mee, maar uiteindelijk zaten we zonder voorbereiding 3 weken thuis. Héérlijk vond ik het.

De onverwachte rust die dit opleverde kwam me goed uit na een hectische en vervelende situatie op mijn werk. Die rust was een cadeau wat ik nooit had durven vragen.

Maar de rijkdom zat ook in de voorraad die ik in huis had. Voorraad die ruim genoeg was om ons in al onze behoeften te voorzien. Eten, drinken, lekkers, spelletjes, boeken, kaarsen, hout, lucifers, aanmaakblokjes en WC-papier; alles had ik in huis. De rust die dat gaf was ongekend. Ik had nog steeds geen geld op de bank (dat heb ik eigenlijk nooit) maar het ontbrak ons aan niets. Ik heb me zelden zo rijk gevoeld als toen.

Wat ik met deze blog wil zeggen is dat rijkdom vele gezichten kan hebben. Veel geld hoeft geen rijkdom te betekenen en weinig geld geen armoede; het is maar hoe we kijken. Hoe rijk ben jij?