Help! Je kind gaat naar de brugklas!

Na 8 jaar basisschool gaat je kind na de zomervakantie de grote stap maken. Naar de brugklas! Een heel nieuw avontuur. Nieuwe fietsroute. Nieuws klasgenootjes. Nieuw gebouw. Nieuwe leraren (en gelijk ook maar een heleboel). Een rooster. Huiswerk. Niet meer tussen de middag naar huis. Niet meer elke dag hetzelfde ritme.

Zelden zal je kind een grotere stap maken dan deze. Het roept spanning en verwachting op. Hoe zou het zijn? Hoe zou het gaan? Kan ik de weg wel vinden? Zullen ze me leuk vinden? Zal ik vrienden maken? Zal ik ‘het’ kunnen?

En deze spanning is gezond. Geen kind zal eraan ontkomen. Het is ook leuk. Zo’n nieuwe stap. Je eigen school gekozen. Tijd en ruimte voor nieuwe vrienden. Je vleugels uitslaan. Het is spannend maar vooral ook leuk.

Voor ouders verandert er ook heel veel. Ouders komen op de middelbare school alleen als er iets voor hen georganiseerd wordt of voor een gesprek over hun kind. Je kind wil je er juist liever helemaal niet zien. Zijn brood vergeten? Niet fijn als jij dat komt brengen, tenzij uit het zicht bij de poort.

Hoe bepaal je nu je nieuwe rol? Wat heb je nog in handen als je niet meer zelf over alle informatie beschikt en je andere ouders niet meer kent? Hoe help je je kind een goede start te maken? Wat doe je wel, en wat juist niet?

We weten allemaal dat de rol van ouders in het schoolsucces van kinderen enorm bepalend is. Dat de steun van ouders het verschil kan maken. Dat kinderen zich de komende jaren los gaan maken van thuis maar meer dan ooit de steun van het thuisfront nodig hebben om hun stappen naar zelfstandigheid te kunnen maken. Want met deze steun kunnen zij de wereld aan.

Als ouder kun je ook zelf best wat steun gebruiken in deze nieuwe fase. Wat doe je wel en wat juist niet? Hoe help je wel en hoe juist niet? Hoe maak je optimaal gebruik van deze nieuwe start en voorkom je dat je later met veel geweld van koers moet wijzigen? Hoe help je je kind te kunnen wat er van hem verwacht wordt? Hoe zorg je ervoor dat je kind vanaf de eerste dag weet dat school zijn verantwoordelijkheid is en niet de jouwe.

Gun jezelf een steun in de rug. Verzeker je van de ontspannen en professionele hulp van iemand die al jaren brugklassers en ouders van verschillende scholen begeleidt. Meer dan ooit geldt hier dat een goed begin het halve werk is. In mijn webinar leg ik precies uit waarom juist dit eerste jaar zoveel kansen biedt.

Je schrijft je hieronder gratis in.

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan NANS om mijn persoonsgegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.