Zij is ambitieus. Gedreven. Was vroeger zelf een ijverige leerling. Werkte en werkt graag hard om mooie resultaten te halen.

Hij is lui. Ziet het vanzelf wel komen allemaal. Maakt zich niet druk. Eigenlijk nergens om.

Op de basisschool ging het heel goed. Hij hoefde niks te doen om bij de besten van zijn klas te horen. Had het goed naar zijn zin en vond succes normaal.

Nu zit hij op de middelbare school en moet echt wat doen om mee te kunnen komen. Maar het lukt hem niet. Hij blijft nonchalant. Haalt onvoldoendes en baalt hiervan, maar altijd pas achteraf. Zet geen stap harder dan strikt noodzakelijk is. En dat zie je aan zijn cijfers.

Zij kan het niet aanzien. Wéét dat hij veel beter kan. Ze maakt zich druk. Zou het wel goed zijn met hem? Hoe komt het dat hij niet laat zien hoe slim hij in feite is? Hoe komt het dat hij zijn slimheid niet in klinkende cijfers om kan zetten? Ze stimuleert hem. Helpt hem. Maakt zich druk. Hoopt dat het gauw beter zal gaan.

En hij laat het zich aanleunen. Hij vindt het wel best. Iedereen is druk met hem behalve hijzelf. Het is een leuke knul. Grappig. Innemend. En niet dom. Dat merk je zo. Maar doordat iedereen om hem heen zich druk maakt blijft hij lekker achterover leunen. Het lijkt allemaal niet zijn probleem te zijn.

Dus is de insteek van mijn advies hem aan te zetten door iedereen om hem heen uit te zetten. Zodat hij het eindelijk zelf op zal pakken.

En dat lukt. Hij leert beetje bij beetje dat alleen hij het verschil kan maken. Dat alleen hij ervoor kan zorgen dat hij in deze klas kan blijven. Niet zijn moeder, niet de docenten en zelfs de ingeschakelde huiswerkbegeleiding niet.

Langzaam gaat het beter. Hij merkt dat het niet veel inspanning kost om het verschil te maken, en vindt dat eigenlijk veel leuker.

Zij vindt het nog wel moeilijk, maar ziet dat deze grotere afstand effect heeft. Dat hij het inderdaad kan. En dat het beter gaat juist doordat zij hem loslaat. Dat geeft haar vertrouwen, waardoor het makkelijker wordt om hem steeds meer los te laten waardoor het steeds beter met hem gaat. De vicieuze cirkel is eindelijk doorbroken.